maanantai 22. syyskuuta 2014

Pylvanainen: Maamme raunioilla (Europa Erwache Productions, 2014)Pylvanainen: Maamme raunioilla (Europa Erwache Productions, 2014)

Ryyppysession jälkimainingeissa vanhasta Pulttibois-sketsisarjasta nimensä napannut Pylvanainen ehti tehdä pari ristiriitaisen vastaanoton saanutta demoa ennen nyt julkaistua ensimmäistä albumia. Kuitenkin viime vuonna ilmestynyt seitsemän biisin demo-cdr ”Valkoisen miehen taakka” oli selvä musiikillinen edistys verrattuna aikaisempiin räpellyksiin ja se lupasi 70/80-luvun taitteen sympaattisella Suomipunk-pastissillaan hyvää uudelta albumilta.

Maamme rauniolla ei tuotakaan pettymystä ja levy on eittämättä yksi mielenkiintoisimmista viime aikoina ilmestyneistä kotimaisista RAC-levyistä. Siinä missä Marderin debyytti-cd tarpoo teknisellä hatecore-soundillaan ja globaaleilla teemoillaan kansainvälisiä white power polkuja ja Vapaudenristi esittää Ei maata ilman kansaa -albumilla Suomen oloissa poikkeuksellisen ideologis-filosofisia tekstejä yhdistettynä rujoon RAC:n, löytyy Pylvanaisen soundista ja lyriikoista hengenheimolaiset 90-luvun kotimaisesta punaniska-punkista kuten Unborn SF:stä, alkuaikojen Klamydiasta ja jopa ”Fuck you Homot!” ep:n aikaisesta L.A.M.F:sta.

Kovinkaan ideologinen RAC-bändi Pylvanainen ei ole, sillä teksteissä tyydytään lähinnä vain osoittelemaan ja luettelemaan epäkohtia tai sitten marinoidutaan itsesäälin liemissä ja valitellaan suomalaisten kovaa kohtaloa entistä neekeröityneemmässä maassamme. Mitään ideologisia julistuksia tai ratkaisumalleja lyriikat eivät juurikaan tarjoa.

Levyä voi pitää myös tilityksenä suomalaisen miehen ahdistuksesta, vitutuksesta ja raivosta, maassa, jota ei hän tunnista enää omakseen. Joskus tekstien masokistinen inhorealismi on niin posketonta, että kuuntelija alkaa jo epäillä josko kyseessä olisi vain bändin vinosta ja absurdista huumorintajusta. Toki mukana on myös ihan vilipitöntäkin huumoria eikä vain tahatonta komiikkaa. Esimerkiksi kappale Onks tää sun unelma synnyttää heti ensimmäisestä säkeessä ainakin täällä röhönaurua kun siinä kuvataan arkinen näkymä roturutsaavan Suomi-huoran todellisuuteen:

”Petturin merkki rinnassa, huora polkee kuntopyörää, mulattiäpärät lattialla rääkyvät, Che Guevara paidassaan kiiltokuva-anarkisti persettä myy utopian toivossa”

Levyn kahdestatoista kappaleesta vain Kaukaisuuden kutsu edustaa toivorikasta suomalaista nationalismia, tosin siinäkin kansallismielisyys jää tarkemmin jäsentämättä. Positiivista taisteluasennetta vilahtelee myös kappaleissa Uusi aamu ja Valheiden vankina, mutta muutoin kuljetaan pää painuksissa, vaikka itse musiikki on hyvin melodista ja iloisen pirteää.

Mikäli levyn sanoitukset eivät resonoisi niin kuuluvasti Persujen ja Hommafoorumin öyhötyksen kanssa, saattaisivat sen kappaleet saada jopa radiosoittoa, sillä lähes jokaisen biisin kertosäe koukuttaa jo ensikuuntelun jälkeen. Levyn vain 300 kappaleen (ensi)painos olisi todennäköisesti myyty hetkessä, mikäli se olisi jonkun suuren jakelijan tai mediapuffauksen alainen kuten punk-orkesteri Pää Kii!.

Pylvanaisen levystä on vain lyhyen ilmestymisen jälkeen puhuttu melko paljon sosiaalisessa mediassa. Yleinen viesti on ollut, että bändi debyyttialbumi on raikas tuulahdus siinä julkisessa keskustelussa, jota hallitsevat Tiina Rosenbergin kaltaiset äijävihamieliset punamädättäjät. Kaikessa karheassa kansanomaisuudessaan Pylvanainen on vaietun kansan vastarinnan ääni noille mediahuorille ja petturieliitin nousukkaille; se on todellista kansanmiesten ja -naisten prolepunkkia, jossa ei turhia hienostella, vaan lyödään kuuntelijan korville se todellisuus Suomesta vuonna 2014, joka ei näy naistenlehdissä, Nyt-liitteen hipsteri-kolumneissa eikä Ajankohtaisen kakkosen ”yhteiskuntakriittisissä” puheenvuoroissa. Pienen ensipainoksen vuoksi albumia voi pitää jo nyt kulttilevynä, joka kannattaa hankkia hetimiten omaksi, vaikkei sen sanomasta niin välittäisikään – kyse kun on rujosta nyky-Suomen dokumentista, jota myös jälkipolvet tulevat tarkastelemaan mielenkiinnolla.

RL

Levyä jakelee Suomessa:
Europa ErwacheLevykauppa Äx
Sarvilevyt
Swamp Music
Northern Heritage

Lähde: VERIYHTEYS
Veriyhteys (Facebook) 
 

2 kommenttia: